Bevezető:A gesztenyével töltött gomba ideális előétel többek között vegetáriánusoknak, illetve fogyókúrázóknak, hiszen kevés kalóriát tartalmaz, sok zöldséget, húst pedig egyáltalán nem.
Hozzávalók:- 25 dkg natúr gesztenyemassza
- 3 fej vöröshagyma
- 10 db közepes nagyságú csiperkegomba
- 1-1 mokkáskanál majoránna és rozmaring
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 1,5 mokkáskanál só
- 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és reszelt szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- egy kevés vaj a tálhoz
Elkészítése:A lehéjazott vöröshagymákat finomra
vágjuk, a gombafejeket megmossuk. A hagyma felét 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, a gombafejeket rárakjuk. A majoránnával és a rozmaringgal fűszerezzük, majd lefedve, 10 perc alatt, kis lángon megpároljuk. Közben a gesztenyét a maradék hagymával ledaráljuk, a zsemlemorzsát, a tojást és 2 evőkanál bort belekeverünk, sóval ízesítjük, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a hagymát és az üregükkel felfelé fordított gombafejeket belerakjuk. A már fűszerezett gesztenyemasszát belepúpozzuk (habzsákból belenyomva még mutatósabb), a maradék olajat rálocsoljuk és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük, közben a maradék borral locsolgatjuk. A gesztenyével töltött gomba díszítésére petrezselymet használhatunk.