Bevezető:Akárcsak egy jól menő étterem étlapján. A csirkemell erdőkerülő módra nem csak neve alapján kerülhetne be oda, hiszen íze is kiváló. Elkészíteni nehezebb, magas fokú koncentráció szükséges hozzá, ám megéri, az ebéd után sok hálás köszönetet fogadhat a szakács.
Hozzávalók:- 4 csirkemell
- ízlés szerint só, őrölt fehér bors
- egy csipet oregano
- 40 dkg mag nélküli aszalt szilva
- 4 dl vörösbor
- 4-5 dkg vaj
- 25 dkg natúr gesztenye-szemek
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál konyak
- 2 kiskanál étkezési burgonyakeményítő
- 2 csapott kiskanál frissen reszelt gyömbér
- 2 mokkáskanál só
- 8 evőkanál olaj
Elkészítés:A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, megmossuk, leszárogatjuk, félbevágjuk. Így lesz négy adag belőle. Sóval, borssal és oreganoval bedörzsöljük és fóliával letakarva, hűtőben 3-4 órát pihentetjük. Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk. Közben a gesztenye-szemeket az olvasztott vajban aranysárgára pirítjuk, az aszalt szilvát is rászórjuk, 2-3 percig tovább pirítjuk. A cukorral meghintjük és megvárjuk, amíg 2-3 perc elteltével karamellizálódni kezd. A konyakkal és az aszalt szilváról leszűrt borral felengedjük. Ekkor a gyömbérrel és a sóval fűszerezzük. A keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, a ragura öntjük. 1-2 percnyi forralás alatt kellően besűrűsödik, utána a tűzről levesszük. A befűszerezett csirkemellet az olajban oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük. Tálaláskor felszeleteljük és az aszalt szilvás - gesztenyés raguval leöntjük, így készül a csirkemell erdőkerülő módra.